KISSIE

5:2 dieten

Av Alexandra ~ 24 augusti, 2013

Denna diet går ut på att under 5 dagar får du äta vad du vill, och under 2 dagar ska du fasta. Eller nja, du får äta upp till 500 kalorier. Det finns hur många recept som helst på soppor som man kan äta under dessa dagar som inte ska innehålla mycket kcal alls. Vissa tycker den är superbra och påster sig ha gått ner massor i vikt, andra hävdar motsatsen. Jag personligen skulle INTE välja att gå på denna diet eftersom jag vill inte sätta kroppen i svält 2 dagar i veckan. Jag personligen tror inte kroppen mår bra av det. Man kan vara nyttig hela tiden, men även unna sig. Utan att behöva svälta.

Självklart har det kommit en bok om detta så dom kan tjäna pengar på kvinnor som svälter 2 dagar i veckan. Jag tycker det är helt sjukt.. För man vet ju att dessa olika bantningsmetoderna är tillfälliga och ett bra sett för företag att tjäna pengar på.

Vill man gärna testa på dieten tycker jag inte man ska uppmuntra företag bakom detta och istället googla fram hur man gör. För det är inte svårt att “komma på” hur man ska gå ner i vikt. Äta nyttigt och träna. Men jag antar folk är ute efter något magiskt som ska få magen att krympa ihop och bli superskinny utan att behöva svettas på gymmet. Dessutom, träning är BRA för oss. Så jag rekomenderar inte folk att hitta genvägar när det kommer till att gå ner i vikt.. Och dessa trendiga bantningsmetoderna kommer och går, som sagt. Det säger väll en hel del?

Nej tack!

Arkiv

 • Kategorier

 • 106 kommentarer

  1. Klokt

   augusti 27, 2013. KL 12:32

   Jättesant skrivet! Det är alltid en ny “fad-diet” som lovar en quick fix. Kommer ni inte ihåg när Atkins dieten fullkomligt haglade över oss? Superpoulärt och givetvis livsfarligt om man tog den till extremer! Många svär vid den här nya dieten och den funkar säkert jättebra- för somliga. Jag tror att det är farligt att marknadsföra den såhär stenhårt, eftersom jag anser att den inte är ideal för majoriteten människor. Jag håller helt med Kissie i detta avseende, personligen skulle jag aldrig utsätta min kropp för något så vansinnigt som denna diet. Och dessvärre så tror jag att det enda kloka sättet att minska midjemåttet på är klassikern – färre onödiga kalorier, sund livsstil och SVETTAS, SVETTAS, SVETTAS på gymmet! När blev det så himla kontroversiellt?

  2. Angelica

   augusti 26, 2013. KL 18:57

   Fel. Kroppen hinner inte gå ner i svält på en dag. Så nej, man svälter inte kroppen. Jag kör själv på denna diet och jag tycker den är fantastisk. Gått ner 2 kg på två veckor och mår jätte bra och är hur pigg som helst.

  3. Marre

   augusti 26, 2013. KL 18:26

   Jag tror att 5:2 dieten funkar utmärkt om man bär på en ohälsosam vikt och har ett sunt sinne. Vad en ohälsosam vikt är kan man ta reda på genom att kolla upp sitt BMI. Självklart ska dieter inte promotas bland unga som något positivt men att hyscha ner det för att man tror att tonårstjejer inte kan tänka själva är inte heller rätt väg. Precis som allt annat nypåkommet kommer vi antagligen få se konsekvenserna senare, men väljer man att gå på 5:2 dieten i nuläget hoppas jag att man inte är så dum att man förlitar sig till de s.k experternas ord. Vad man väljer att stoppa i sin egen kropp är helt och hållet ens eget ansvar.

   Det enda jag kan säga är att min fader gått efter 5:2 i lite mer än 7 månader. Han har gått ner 6 kilo och slutat äta sina betablockerande mediciner. Han planerar att sluta på dieten då han når en hälsosam vikt. Jag tycker faktiskt att det verkar ganska rimligt.

  4. Rickard

   augusti 26, 2013. KL 11:02

   Under periodisk fasta, tex 5-2, så får kroppen chansen att reparera befintliga celler… till-och-med hjärnceller… istället för att bara bygga nya. Detta resulterar naturligtvis i att kroppen blir fräschare då den inte slits ut lika mycket, ungefär sånt som vissa dyra krämer försöker hjälpa till med, och att man har mindre risk att få tex hjärt- och kärlsjukdomar / cancer / diabetes mm. Man får ett friskare och längre liv!

   Tycker just du kanske mest skulle dra nytta av den sk IF 16/8 varianten, så kolla gärna in den :-)

   Kram!

  5. Claudia

   augusti 26, 2013. KL 09:08

   För det första så kanske du ska se dokumentären där man forskat på detta, för det andra borde du om någon veta att kalorier och mängd mat inte är samma sak, men kan äta rätt mkt mat på 500 kalorier om man väljer rätt mat, kroppen hamnar inte i svältläge när du fastar 1 dag, för diieten går inte ut på att man ska fasta 2 dagar efter varandra utan att du tex fastar måndag och torsdag.
   Dessutom så finns det då tecken att hälsofördelarna inte bara är viktnergång utan tex, man får bättre värden i blodet m.m.

   Dokumentären visades på svts vetenskapens värld , dock var det ett tag sen nu så den ligger inte kvar men här är den du borde se den
   http://vimeo.com/54089463

  6. Alex

   augusti 26, 2013. KL 07:46

   Wow vad LCHF svartmålas i kommentator fältet. Denna kosthållning missuppfattas, man ska inte hälla i sig grädde utan fördela sin energi på hälsosamma fetter och protein + lite kolhydrater. Kosten är mest rekommenderad till diabetiker och de som har problem med leder och liknande. Jag blev rekommenderad eftersom att den även kan funka bra om man har IBS, tyvärr är det ju mest smala människor som tar åt sig och tror att dem ska bli ännu smalare när de äter enl LCHF.

  7. H

   augusti 26, 2013. KL 01:32

   Denna “trendiga” diet har funnits i USA bra mycket längre innan den kom hit och forskats en hel del på. Sverige är liiite efter med denna. Den har,..hm,.. konstigt nog en rad bra hälsoförbättringar på sin lista och viktminskning ligger inte på första plats! Tror du våra förfäder som människokroppen härstammar ifrån hade någon frukost buffe? eller mat till var 4e timme? kroppen är inte gjort för så mycket äta som vi gör idag. Se först, fakta vs personlig åsikt? jag föredrar fakta. http://www.dailymotion.com/video/xvdbtt_eat-fast-live-longer-hd_shortfilms

  8. Nano

   augusti 25, 2013. KL 15:04

   Fast 5:2 handlar INTE om att gå ner i vikt. Det handlar om att reparera kroppens celler. Hela 5:2 grejen började på VETENSKAPENS VÄRLD, efter det spred det sig och folk tror att det bara handlar om att gå ner i vikt fort. Herregud vilket värld vi lever i….

  9. augusti 25, 2013. KL 14:50

   1. Detta handlar inte bara om kvinnor som ska gå ner i vikt. Det finns även överviktiga män (det har du kanske sett någonstans?:)

   2. Teorierna bakom fastan är att forskning har visat att cellerna, även hjärncellerna, börjar reparera sig själva när hjärnan registrerar en stor hunger, och man inte tillför kroppen energi. Det är välkänt vetenskapligt faktum att kolhydrater stressar alla celler i kroppen, och iom detta stressar de även celldelningen… så att fasta (oavsett hur ofta) är ett bra sätt att ge kroppen en paus, låta kroppen reparera sig själv, minska nivåerna av stresshormoner osv.

   3. Vetenskapen pekar mot att kroppen reagerar positivt på fasteperioder, och i djurförsöken har man sett en DRAMATISK minskning av risken för Alzheimers, stroke, sju olika cancertyper…

   Men men, det är säkert mycket sundare att göra som du, käka en massa kesella, bär och alkohol hela veckorna och sedan moffa i sig skräpmat på söndagarna:D

  10. H

   augusti 25, 2013. KL 14:37

   http://www.dailymotion.com/video/xvdbtt_eat-fast-live-longer-hd_shortfilms
   ta 58 min av eran dyrbara tid och titta på dokumentären om 5:2 dieten så får ni själva se vad den gör för kroppen. Viktminskningen är en bonus,.. den har mycket bättre effekter än bara så. Det är skillnad på fasta och svält.

  11. Sarah

   augusti 25, 2013. KL 14:35

   Kissie,
   Det luktar sökmotoroptimering kring det här inlägget. Du är smart, ser en trend och måste skriva något utmanande om 5:2 för att hamna högt i google även på sökord som fasta och 5:2. Det är tråkigt att du väljer att dissa en hälsoprofil som inte är pinnsmal och inte har förställt hela sitt ansikte för att passa in.
   Istället för att bojkotta utbildade kvinnor och män som vill hjälpa andra kanske du ska spegla dig och sluta uttala dig i frågor som inte faller under din expertis.

   Om du använder Google, så passa på att googla efter klipp på SVT där professorer från Karolinska berättar om fördelar med fasta för kroppen. Patienter som tidigare varit beroende av blodtrycksmediciner och kolesterol sänkande piller har fått hopp.

   Respekt för de som är utbildade i ämnet, tack!

   Ha det fint,
   Sarah

  12. anonym:D

   augusti 25, 2013. KL 14:23

   hej! min mamma jobbar på sjukhus och hon och hennes kollegor har diskuterat det här.
   dom säger att det verkligen inte är bra för kroppen. kroppen ska inte utsättas för de. speciellt inte om man tränar!
   då är det väldigt viktigt att äta,men de vet du redan bästa kisse;)

   älskar din blogg och skit i alla idioter:)
   kramar

  13. olivia

   augusti 25, 2013. KL 13:27

   poängen med den här “dieten” eller snarare metoden är framför allt inte att gå ner i vikt utan att förbättra sin hälsa då bla chansen för cancer minskar och kolesterolvärdet sänks. detta är en metod som man forskat mycket på och många positiva effekter har visat sej, därav populariteten. det har oxå gått en dokumentär om detta på vetenskapens värld som du kan kolla på !:)

  14. augusti 25, 2013. KL 13:02

   Sunt förnuft är nog det man kommer längst med! Sen måste man känna efter vad som passar bäst för en själv, allt passar inte alla! :)

  15. Anonym

   augusti 25, 2013. KL 12:56

   Mån mamma använder 5:2 dieten och hon gick ner 2/3 kilon första veckan!

  16. Annamaria

   augusti 25, 2013. KL 12:30

   Visst är det stort mediapåslag på alla dieter som smackas på löpsedlarna men man får inte glömma vetenskapen bakom. Ex påverkas hormonnivåerna (tillväxthormon och insulinlike growth factors,IGF1,) samt betaoxidationen (fettnedbrytningen) av fasta. Detta betyder inte att man mår dåligt eller hetsar på kvinnor att banta. Det jhandlar om att gå tillbaka till tiden då vi människor inte hade tillgång till mat jämt utan fick förlita oss på våra egna energireserver i kroppen. Då tycker jag det är betydligt mer ohälsosamt att leva på under 1000 kcal per dag och sen moffa i sig allt på en dag.

  17. ida seger

   augusti 25, 2013. KL 12:08

   5:2 dieten bygger på forskning och tester, man sänker kolestorolvärdena och minskar risken för blodsjukdommar. Om du inte vill gå på den dieten är det upp till dig men säg inte att den är dålig på något sätt och att företag har hittat på något för att tjäna pengar. Såvitt jag vet är du varken forskare eller utbildad dietist och dom som har tankar att gå på denna diet under läkare eller andras rådgivning för att sänka värderna i kroppen, kanske börjar tvivla för att du har uttalat dig om det. Du säger att folk ska läsa på om det när det är du som borde det!

  18. augusti 25, 2013. KL 11:40

   hej grymt fina naglar och smycken<3

  19. H

   augusti 25, 2013. KL 10:37

   Glömde att säga bra Alexandra att du inte uppmuntrar dina läsare till att använda denna metod! ;)

  20. H

   augusti 25, 2013. KL 10:33

   Måste bara förtydliga en sak för alla som läser!!

   5:2-dieten är inte en vanlig bantningsmetod som skall användas av vem som helst eftersom den är påfrestande för kroppen och att syftet inte enbart är att gå ner i vikt. Metoden handlar nämligen även om att sänka hormonet IGF-1 som påverkar cancercellers tillväxt och så handlar det om att få bättre blodvärden för att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar .

   Den här metoden bygger på stor forskning och denna forskning pågår än. Den som är intresserad av att veta mer kan titta på avsnittet på vetenskapens värd som handlar om detta (sändes den 25e mars i år). Vad de säger där är dock att inga barn eller unga ska använda sig av denna metod, och heller inga som är sjuka (t ex underviktiga eller personer med magproblem typ magsår/magkatarr).

   De flesta utav de positiva effekterna märks mest hos äldre personer eller när personen blir äldre. Förutom de tidigare nämnda effekterna kan metoden nämligen även bidra till ett bättre minne när man blir gammal, bättre balans samt att förhindra diabetes typ 2.

   Min pappa har bland annat använt sig av denna metod för att få bättre värden och det har han även fått.

   Om man vill gå ner i vikt som ung. Se till att träna istället och äta bra och näringsrik mat och vänta med en sån här diet tills man har vuxit klart. Det kan man säga att man har gjort som tidigast vid 25 års ålder.

   • Bra

    augusti 27, 2013. KL 12:39

    Jättebra skrivet! Tack för ett förtydligande. Jag kan absolut gå med på att den här “tekniken”(som det kanske ska kallas istället) kan vara hälsosamt fördelaktig för vissa. Men det är absolut en obehaglig utveckling när en ny diet marknadsförs som en snabb viktiminskningslösning. För det finns alltid, alltid personer som tar det för långt!

  21. Jenny

   augusti 25, 2013. KL 09:17

   Om du läser på lite innan du säger ditt så tar det 60 timmar innan en kropp går ner i förbränning. Dvs svältläge! Och för mej är iaf ett dygn 24 timmar. Kolla vetenskapens värld, de har ett avsnitt om just de där med fasta. Och sen kan du göra ett inlägg om det, när du har lite mer kött på benen!

  22. augusti 25, 2013. KL 07:53

   Själva grejen med denna diet är att det ÄR just nyttigt. Du svälter inte dig själv, du fastar. Du måste äta väldigt lite över 72 timmar för att ställa in kroppen på svält. Att fasta har visat sig, enligt vetenskaplig forskning, ha en främjande effekt på hormoner i kroppen som verkar sänka högt blodtryck, farliga kolesterolhalter, åderförfettning etc. Det verkar även påverka hormor som jhjälper mot demenssjukdomar osv.

   Detta är ingen diet som massa företag hittat på för att sälja, detta är vetenskaplig forskning och tvetydiga resultat. Att företag sedan har hoppat på idéen är ju en annan sak. Men periodisk fasta på detta vis har mer fördelar än viktnedgång i kroppen.

  23. Johanna

   augusti 25, 2013. KL 02:27

   Tanken är ju att kroppen skall få en chans att vila sig och rensa ut lite av allt skit vi trycker i oss. Minidetox. Man svälter inte sig själv utan
   Ger kroppen de näringsämnen som underlättar rensning av gifter och försurning i kroppen.

  24. Amanda

   augusti 25, 2013. KL 02:05

   Min pappa fastar 2 dagar i veckan och dom dagarna dricker han bara vatten och vanlig mängd kaffe. De är de sättet som har hjälp han mest att gå ner i vikt eftersom han har svårt att få in extra träning i vardagen då han kör lastbil och ligger ute på veckorna. Så för vissa tror jag faktisk att de kan funka bra. Alla är vi ju olika.

  25. Anonym

   augusti 25, 2013. KL 00:57

   Skulle bra gärna vilja veta ditt kcal-intag per dag.. 6/7 dagar i veckan. På söndagar verkar du dock smälla i dej alla insparade kcal under veckan.
   Snacka aldrig om ohälsosamma dieter igen. Bara otroligt pinsamt.

  Kommentera